ΔΕΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΘΑΡΑ

Μετάβαση και προσαρμογή σε νέο σχολικό περιβάλλον: Δες καθαρά τους τρόπους διαχείρισης της κατάστασης

Οι αλλαγές στη ζωή είναι αναπόφευκτες. Άλλες μας ταλαιπωρούν περισσότερο κι άλλες λιγότερο. Μια σημαντική αλλαγή στη ζωή ενός παιδιού μπορεί να είναι η φοίτησή του σε ένα καινούριο σχολείο. Προκλήσεις για να διαχειριστεί ένα παιδί κατά την έναρξη της  σχολικής χρονιάς μπορεί να αποτελούν κι η αλλαγή της/του δασκάλας/ου, ο αποχωρισμός από έναν φίλο, η υποδοχή ενός νέου συμμαθητή, η αλλαγή σχολικής βαθμίδας κ.α. Το πώς θα διαχειριστεί αυτά τα νέα σχολικά δεδομένα ένα παιδί είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.

Ελάτε να μπούμε για λίγο στη θέση των παιδιών. Θυμηθείτε τον εαυτό σας πώς νιώθει και πώς αντιδρά κάθε φορά που βρίσκεται μπροστά σε μια αλλαγή, για παράδειγμα στον εργασιακό σας χώρο. Ανάλογα με το είδος της αλλαγής που συμβαίνει στη ζωή μας είναι και τα επίπεδα του άγχους μας κι ως εκ τούτου κι η αντίδρασή μας. Μήπως όμως συμβαίνουν κι άλλα πράγματα αυτή την περίοδο στη ζωή μας, τα οποία μας επιβαρύνουν και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Επιπλέον, θα πρέπει να δούμε το πόσο προετοιμασμένοι ήμασταν γι’ αυτή την αλλαγή καθώς και  πόσο υποστηρικτικό είναι το περιβάλλον μας. Το σημαντικότερο όμως, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι ο καθένας, παιδί ή ενήλικας, έχει διαφορετική προσωπικότητα και άρα διαφορετικές αντιδράσεις απέναντι σε μια αλλαγή είτε είναι μικρή είτε μεγάλη.

Έχοντας ήδη αυτή τη γνώση από την προσωπική σας εμπειρία, δοκιμάστε μερικές ιδέες μαζί με το παιδί σας, πριν την επικείμενη σχολική αλλαγή καθώς και κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων.

 • Βοηθείστε το παιδί σας να πει πώς αισθάνεται για το νέο του σχολείο ή τη νέα δασκάλα κ.τ.λ. κάνοντάς του συγκεκριμένες ερωτήσεις, π.χ. τι σου άρεσε περισσότερο από την πρώτη ημέρα στο νέο σχολείο, υπήρχε κάτι για το οποίο ανησύχησες περισσότερο;
   
 • Συνεχίστε την πρωινή ρουτίνα που είχατε την προηγούμενη σχολική χρονιά, αν πήγαινε σχολείο, διαφορετικά εξηγείστε τη στο παιδί σας και εφαρμόστε τη μερικές μέρες πριν την έναρξη του σχολείου.

 

Βρείτε φίλους, αν είναι εφικτό πριν ξεκινήσει το σχολείο, κάποια παιδιά που μπορεί να είναι στη γειτονιά ή σε μια κοινή εξωσχολική δραστηριότητα.

 

 • Παρατηρείστε τον ύπνο του παιδιού σας, μπορεί να διαταραχθεί από την αγωνία του. Κρατείστε τη ρουτίνα που έχετε κάθε βράδυ και δηλώστε διαθέσιμοι, αν κάτι χρειαστεί.
   
 • Συναντήστε πιο νωρίς τη δασκάλα και ενημερώστε τη για όσα θέλετε να γνωρίζει για το παιδί, για το προηγούμενο σχολείο που πήγαινε ή για το άλλο τμήμα που ήταν. Ρωτήστε ό,τι σας απασχολεί και ζητείστε αν έχει να σας προτείνει κάτι, ώστε να γίνει ομαλά η προσαρμογή του παιδιού στην τάξη.
   
 • Επισκεφτείτε το σχολείο λίγο καιρό πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε να νιώθει σχετικά οικεία, όταν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα.
   
 • Παίξτε παιχνίδια ρόλων με θέμα το σχολείο, εφόσον βέβαια θέλει και το παιδί σας. Βρείτε ένα φανταστικό, αστείο σενάριο και ζητείστε του να κάνει εκείνο τον δάσκαλο κι εσείς το παιδί.
   
 • Οραματιστείτε το σχολείο. Φανταστείτε πώς θα είναι τα πράγματα. Προσπαθήστε να οδηγήσετε το παιδί να φανταστεί μια ρεαλιστική εικόνα χωρίς υπερβολικά θετικές δηλώσεις. 
   

Υπενθυμίστε του αντίστοιχες εμπειρίες που είχε στο παρελθόν και παρότι στην αρχή ένιωθε δύσκολα μετά από λίγο διάστημα όλα πήγαν καλά. Το ίδιο ισχύει και γι΄αυτό το νέο ξεκίνημα.

 

 • Βρείτε «δικαιολογίες» για να κοινωνικοποιηθείτε. Κάντε μια βόλτα μαζί, επισκεφτείτε άλλα παιδιά, λάβετε μέρος σε δραστηριότητες.
   
 • Αποφορτιστείτε γονείς και παιδί. Δείξτε του να παίρνει αργές αναπνοές. Μια καλή και απλή τεχνική είναι να εισπνέετε μία φορά από τη μύτη και να εκπνέετε πάλι από τη μύτη σε πέντε χρόνους.
   
 • Να είστε προετοιμασμένοι για τις πρώτες εβδομάδες της «καταιγίδας». Το παιδί μπορεί να αποσυρθεί, να έχει νεύρα, να είναι πιο ευαίσθητο, να μην είναι πολύ αποδοτικό στο σχολείο, να μη συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά.
   
 • Να είστε υπομονετικοί μαζί του αλλά και με τον εαυτό σας. Όπως είδαμε παραπάνω, δεν αντιδρούν όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο σε μια σχολική αλλαγή. Κάποια παιδιά, όπως κι οι ενήλικες, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο προσαρμογής.

Οι αλλαγές στη ζωή ενός παιδιού, εφόσον τις διαχειριστείτε με υπομονή και αγάπη, το βοηθούν να ωριμάσει και να συνειδητοποιήσει ότι οι δυσκολίες στη ζωή δεν διαρκούν για πάντα.

 

Η Henkel δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο του δημοσιευμένου άρθρου, κάθε παράπονο ή σχόλιο θα πρέπει να απευθύνεται στον συγγραφέα.
 Μοιράσου το
Νέα από το Dixan