ΔΕΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΘΑΡΑ

Ποιος είναι ο προσωπικός σου σαμποτέρ;

«Δεν είσαι αρκετά καλή».

«Δε βαριέσαι, βρες κάτι πιο ευχάριστο να κάνεις τώρα».

«Μα θα στενοχωρήσεις τους γύρω σου αν το κάνεις αυτό».

«Δεν είσαι αρκετά καλά προετοιμασμένη».

«Άσε καλύτερα, πού να μπλέκεις τώρα».

 

Σου θυμίζουν κάτι οι σκέψεις αυτές; Ξεπηδούν πολλές φορές στο μυαλό σου, ακριβώς τη στιγμή που προσπαθείς να κάνεις ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρα και τους στόχους σου; Σε εμποδίζουν τελικά να κάνεις αυτά που σχεδίαζες; Σε αναγκάζουν να αποτραβηχτείς και να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι «δεν είναι αυτά» για σένα;

Όλοι έχουμε μέσα μας έναν προσωπικό σαμποτέρ, μία φωνή που έχει διαμορφωθεί μέσα στα χρόνια από αυτά που μάθαμε ως παιδιά, τις πρώτες εμπειρίες μας, τις πεποιθήσεις της κοινωνίας γύρω μας, και η οποία έχει την τάση να υποσκάπτει την αυτοπεποίθησή μας ή να μας αποθαρρύνει από το να βάλουμε τα δυνατά μας τη στιγμή που χρειάζεται για να πετύχουμε το στόχο. Για τον καθένα είναι διαφορετική και φυσικά αλλάζει ανάλογα με την ηλικία μας και τις περιστάσεις. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι πάντα εκεί και τους εμποδίζει από το να καταφέρουν όλα αυτά που πιστεύουν ότι μπορούν.

Τι γίνεται, λοιπόν, με αυτόν τον προσωπικό σαμποτέρ; Είναι στο χέρι μας να τον νικήσουμε ή είμαστε καταδικασμένες να τον ανεχόμαστε για μια ζωή; Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο ισχύουν.

Τι γίνεται, λοιπόν, με αυτόν τον προσωπικό σαμποτέρ; Είναι στο χέρι μας να τον νικήσουμε ή είμαστε καταδικασμένες να τον ανεχόμαστε για μια ζωή; Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο ισχύουν. Φυσικά και δεν είναι εύκολο να απαλλαγούμε από τη μια μέρα στην άλλη από όλες τις περιοριστικές πεποιθήσεις που έχουν χτιστεί μέσα μας από τότε που ήμασταν παιδιά, όμως αυτό δε σημαίνει πως είμαστε στο έλεός τους. Υπάρχουν τεχνικές και στρατηγικές για να γνωρίσουμε καλύτερα τον προσωπικό μας σαμποτέρ, να εξοικειωθούμε με τους τρόπους και τις στιγμές στις οποίες επιλέγει να εμφανιστεί και να δημιουργήσουμε σιγά σιγά τη δική μας εργαλειοθήκη για να μπορούμε να τον διαχειριστούμε και να τον τιθασεύσουμε κάθε φορά που βάζει σε κίνδυνο κάποια μικρή ή μεγάλη προσπάθειά μας.

Μπορεί να μην καταφέρουμε ποτέ να τον εξαφανίσουμε εντελώς, όπως ακριβώς δεν μπορούμε, τις περισσότερες φορές, να απαλλαγούμε από κάποιο σημείο του σώματος μας που δε μας ικανοποιεί ή να αλλάξουμε το χαρακτήρα των ανθρώπων γύρω μας, ωστόσο μπορούμε, όπως όλα τα πράγματα που συναποτελούν την προσωπικότητά μας, να τον αποδεχτούμε και να τον γνωρίσουμε, αρκετά ώστε να τον μετατρέψουμε σε δύναμη που θα μας βοηθήσει να κατακτήσουμε τελικά τα όνειρά μας.

Η Henkel δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο του δημοσιευμένου άρθρου, κάθε παράπονο ή σχόλιο θα πρέπει να απευθύνεται στον συγγραφέα.
 Μοιράσου το
Νέα από το Dixan