ΔΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ ΚΑΘΑΡΑ

Ελέγχεις το χρόνο σου ή σε ελέγχει εκείνος;

Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας, εκπαιδεύτρια εφήβων και ενηλίκων, συν-ιδρύτρια του Women On Top.

 

Υπήρχε και στη δική σου ζωή κάποια περίοδος που η διαχείριση χρόνου δεν αποτελούσε καν θέμα;

 

Στη δική μου ζωή η διαχείριση χρόνου άρχισε να αποτελεί θέμα όταν άρχισα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο, παράλληλα με την «πρωινή» (αλλά όχι μόνο πρωινή) μου δουλειά. Έγινε σοβαρό θέμα για μένα όταν απέκτησα το πρώτο μου παιδί. Και έγινε σκοινί γύρω από το λαιμό μου όταν έγινα ελεύθερη επαγγελματίας, με δύο πλέον παιδιά.

Σταδιακά, η ωραία δομή της προηγούμενης περιόδου έκανε φτερά και οι διαφορετικοί τομείς της καθημερινότητάς μου (δουλειά, οικογένεια, φίλοι, προσωπικός χρόνος, σπίτι) άρχισαν να συγκρούονται, με δύσκολες συνέπειες για όλους. Πήγαινα άυπνη από τον έναν στον άλλο και αναρωτιόμουν με μικρή ή μεγάλη απόγνωση, ανάλογα την ημέρα, αν άλλοι άνθρωποι –άλλες γυναίκες κυρίως- τα καταφέρνουν καλύτερα. Και πώς!

Ακόμα αναρωτιέμαι -πλέον, όμως, ξέρω τη δική μου απάντηση. Ότι ο χρόνος είναι ίδιος για όλους και το μόνο που αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι οι προτεραιότητές του. Και ότι η διαχείριση χρόνου είναι, τελικά, μια συνεχής αναθεώρηση του τι είναι σημαντικό για εμάς, τη συγκεκριμένη στιγμή.

Η διαχείριση χρόνου είναι ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα, που απαιτεί από εμάς μόνο να δούμε τη ζωή μας καθαρά και ρεαλιστικά, να θέσουμε τις δικές μας προτεραιότητες και να μείνουμε συνεπείς σε αυτές.

 

Το πιο πολύτιμο εργαλείο για μένα σ’ αυτή την προσπάθεια ιεράρχησης –που δε σταματάει ποτέ- ήταν μία ερώτηση:

Τι θέλω να χωράει η ζωή μου;

 

Μου πήρε αρκετά χρόνια και πάρα πολλές δοκιμές για να αποδεχτώ, εγώ η ίδια πρώτα, ποια είναι τα πράγματα που είμαι και που δεν είμαι διατεθειμένη χάσω από τη ζωή μου.

Και είμαι σίγουρη ότι η απάντησή μου είναι πολύ διαφορετική από της φίλης μου, της συναδέλφου, τη δική σου. Όμως αυτό δεν έχει σημασία. Η διαχείριση χρόνου είναι ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα, που απαιτεί από εμάς μόνο να δούμε τη ζωή μας καθαρά και ρεαλιστικά, να θέσουμε τις δικές μας προτεραιότητες και να μείνουμε συνεπείς σε αυτές.

Για την προσπάθεια αυτή, βέβαια, έχουμε στη διάθεσή μας πολλά εργαλεία και μεθόδους: τους πίνακες των επειγόντων και των σημαντικών, τις λίστες, την ικανότητα να αναθέτουμε και σε άλλους δουλειές ή να ζητάμε βοήθεια, την ικανότητα να συνδυάζουμε διαφορετικές δουλειές (ναι, το περιβόητο multitasking) ή να περνάμε εύκολα και γρήγορα από τη μία δουλειά στην άλλη.

Για όλα αυτά και για ακόμα περισσότερα σε σχέση με την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου, θα μιλήσουμε με λεπτομέρειες και πρακτικές ασκήσεις στα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του φετινού Summer Camp του Women On Top, από τις 17 έως τις 28 Ιουνίου 2019, με την πολύτιμη υποστήριξη του Dixan που μέσα από το βασικό του επικοινωνιακό μήνυμα “Δες τη ζωή καθαρά”, γίνεται ο σύμμαχος που χρειάζεσαι για να ορίσεις τις κατάλληλες προτεραιότητες και να βελτιώσεις αισθητά την καθημερινότητά σου! Αν θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να διεκδικήσεις κι εσύ μία θέση στα σεμινάρια και να γίνεις εξπέρ στη διαχείριση του χρόνου σου (και όχι μόνο), αναζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Γιατί, όπως έγραφε παλιότερα η Κλόντια Τσαν, αμερικανίδα διάσημη για τη δουλειά της στην ενδυνάμωση των γυναικών, «το ημερολόγιό μας αντιπροσωπεύει αυτό που θέλουμε να γίνουμε, όχι αυτά που πρέπει να κάνουμε».

Η Henkel δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο του δημοσιευμένου άρθρου, κάθε παράπονο ή σχόλιο θα πρέπει να απευθύνεται στον συγγραφέα.
 Μοιράσου το
Νέα από το Dixan