ΔΕΣ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΑΡΑ

Επιστροφή στα θρανία: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά

Ακούτε κι εσείς τις φωνές των παιδιών και τα κουδούνια των σχολείων να χτυπούν δυνατά; Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά. Τα παιδιά είναι στα σχολεία και οι γονείς στα θρανία αναζητώντας με ενδιαφέρον αλλά και αγωνία τους κατάλληλους τρόπους για μια ομαλή σχολική προσαρμογή.

Πώς μπορεί λοιπόν ένα παιδί να προσαρμοστεί καλύτερα στο σχολείο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς; 

 

Ένα ρητό του Benjamin Franklin λέει «Πες μου και θα ξεχάσω. Δίδαξε με και θα θυμηθώ. Συμπεριέλαβε με και θα μάθω».

 

Μερικές πρακτικές ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε μαζί με τα παιδιά σας για λιγότερο άγχος και περισσότερο ενθουσιασμό για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά:

 • Αρχίστε να οργανώνετε μαζί με τα παιδιά σας ένα μίνι πλάνο για τις πρώτες μέρες στο σχολείο. Τι θα χρειαστείτε από υλικά ή ρούχα; Ετοιμάστε τη λίστα και πηγαίνετε μαζί για την αγορά τους.
   
 • Συμφωνείστε στο πρόγραμμα του πρωινού εγερτηρίου και ξεκινήστε να το εφαρμόζετε αρκετές μέρες πριν την έναρξη του σχολείου. Έτσι, δε θα έχετε την πίεση και το άγχος της τελευταίας στιγμής, καθώς θα έχετε προετοιμάσει τον οργανισμό σας για αυτήν την διαδικασία.
   
 • Ετοιμαστείτε από την προηγούμενη. Βοηθήστε τα παιδιά σας, κυρίως τα μικρότερα παιδιά, να διαλέξουν από το βράδυ τα ρούχα που θα βάλουν το πρωί. Δώστε τους 2-3 επιλογές και αφήστε τα να διαλέξουν.
   
 • Δείξτε στα μικρότερα παιδιά πώς να οργανώνουν από το προηγούμενο βράδυ την τσάντα τους.
   
 • Ώρα για το κολατσιό. Φροντίστε από την προηγούμενη να έχετε ετοιμάσει, σε συνεργασία με τα παιδιά σας, το σνακ που θα πάρουν μαζί τους στο σχολείο.
   
 • Οργανώστε, από κοινού, ένα μετά-σχολείου πλάνο, το οποίο θα περιλαμβάνει ξεκάθαρα τις ώρες ξεκούρασης, μελέτης, δραστηριοτήτων και διασκέδασης των παιδιών.
   
 • Προετοιμάστε ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης με τηλέφωνα από οικεία πρόσωπα στα οποία μπορεί να απευθυνθούν το παιδιά σας, αν προκύψει κάποια επείγουσα κατάσταση. Αυτό θα τα βοηθήσει να νιώσουν ασφάλεια.
   
 • Συναντείστε φίλους που θα είναι στο ίδιο σχολείο με τα παιδιά σας, εφόσον βέβαια τα παιδιά σας κάνουν παρέα μαζί τους ή θα μπορούσαν να κάνουν. Και γιατί όχι, οργανώστε μαζί τους ένα μικρό πάρτι έναρξης της σχολικής χρονιάς. 
   
 • Κάντε κάτι διασκεδαστικό, μαζί με τα παιδιά σας, τις πρώτες μέρες του σχολείου, βγάλτε μια φωτογραφία, γευματίστε όλοι μαζί, φτιάξτε ένα κέικ.
   
 • Συζητείστε με τα παιδιά σας για αυτά που νιώθουν. Ακόμη κι αν δε θέλουν να μιλήσουν, δείξτε τους ότι τα συναισθάνεστε. Μια καλή ιδέα για να μάθετε πώς νιώθουν, αν δε θέλουν να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους, είναι να σας πουν τι καιρό κάνει μέσα τους σήμερα (ηλιόλουστο, βροχερό) ή τι χρώμα θα έβαζαν για το πώς νιώθουν.
   
 • Τονίστε τους ότι κανείς δεν είναι υπεράνθρωπος, ότι ακόμη κι εσείς έχετε αγωνία για τη νέα σχολική χρονιά, ότι μελαγχολείτε ή στεναχωριέστε που θα τα αποχωριστείτε.
   
 • Θυμηθείτε, όση αγάπη και φροντίδα κι αν δείχνετε στα παιδιά σας δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα στο σχολείο και στη ζωή τους. Εσείς κάνετε πάντα το καλύτερο που μπορείτε σύμφωνα με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες που έχετε κάθε φορά.
   
 • Πάρτε μερικές αργές αναπνοές για να αποφορτιστείτε, διδάξτε στα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο γιατί Ξεκινάμε…
   

Πριν όμως κάνετε όλα τα παραπάνω, μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Όταν οι γονείς είναι ήρεμοι, ειλικρινείς, καθησυχαστικοί, αισιόδοξοι και υποστηρικτικοί, τα παιδιά και οι ίδιοι, νιώθουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τη νέα σχολική χρονιά.

 

Η Henkel δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο του δημοσιευμένου άρθρου, κάθε παράπονο ή σχόλιο θα πρέπει να απευθύνεται στον συγγραφέα.
 Μοιράσου το
Νέα από το Dixan