ΔΕΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΘΑΡΑ

Οικογένεια και επικοινωνία

Πώς θα μάθουμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας και να δίνουμε πραγματικό χρόνο και χώρο στην οικογένεια μας;

Οικογένεια, μια λέξη, δέκα γράμματα, χιλιάδες σκέψεις και συναισθήματα. Όλοι μας στο άκουσμα αυτής της λέξης φέρνουμε στο μυαλό μας τους ανθρώπους με τους οποίους ζήσαμε και μεγαλώσαμε, την οικογένεια καταγωγής μας ή την οικογένεια που έχουμε τώρα δημιουργήσει. Οι εικόνες πολλές και τα πρόσωπα πολλά: Ο πατέρας, η μητέρα, τα παιδιά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες…Τα συναισθήματα πολλαπλάσια, πολλές φορές δύσκολα ή αντικρουόμενα, μιας και μέσα στις σχέσεις μας η συμπλοκότητα είναι μεγάλη.

Κύριος παράγοντας των λειτουργικών σχέσεων, είναι η επικοινωνία. Η γόνιμη επικοινωνία που βοηθά στο να καταλάβω τον άλλο, να μιλήσω για το πώς νιώθω, να επεξεργαστώ τα συναισθήματα μου, να πάρω την ευθύνη μου για τον εαυτό μου, να διαχωρίσω τη θέση μου και τελικά να βελτιώσω και να ευχαριστηθώ τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους που αγαπώ.

Τι βοηθάει και τι εμποδίζει όμως την επικοινωνία μας τελικά;

1) Μαθαίνω να ακούω τον άλλο προσεκτικά και να έχω ενσυναίσθηση: Τον ακούω πραγματικά και προσπαθώ να μπω στην θέση του. Τι μου λέει; Πώς νιώθει; Τι χρειάζεται; Η ικανότητά να μπορώ να μπω στην θέση του άλλου και να τον κατανοήσω, γνωστή με τον όρο ενσυναίσθηση, μου δίνει την δυνατότητα να καταλάβω πραγματικά τον άλλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσω αυτό που εγώ νιώθω ή σκέφτομαι. Ακούω τον άλλο δεν σημαίνει ότι χάνω τη δική μου θέση ή τα δικά μου πιστεύω ή το δίκιο μου.

2) Δεν τον διακόπτω, δεν αλλάζω θέμα, δεν κάνω κάτι άλλο που να μου αποσπά την προσοχή: Κοιτώ τον άλλο στα μάτια και του δίνω τον χρόνο και τον σεβασμό μου. Αξίζει την προσοχή μου και εγώ το ίδιο. Αν, για παράδειγμα, το παιδί μου θέλει να μου μιλήσει και εγώ κάνω τις δουλειές μου και πριν καν ολοκληρώσει αλλάξω θέμα, στην πραγματικότητα δεν το έχω ακούσει και το εκπαιδεύω στο ότι εγώ δεν έχω χρόνο – χώρο για τις σκέψεις, τις δυσκολίες, τους προβληματισμούς ή τα συναισθήματά του. Μετά θα το χρεώνω ότι δεν μου ανοίγεται…

3) Διαλέγω να επικοινωνήσω όταν είμαι ήρεμος και μπορώ να ακούσω. Αν υπάρχει ένταση, βιασύνη ή θυμός και ξεκινήσω μια συζήτηση είναι σίγουρο ότι δεν θα καταλήξει καλά. Λέω ανοιχτά στον άλλο: ‘’Αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Όμως αυτή η στιγμή δεν είναι καλή να το κουβεντιάσουμε γιατί μας πιέζει ο χρόνος ή γιατί νιώθω ότι είμαι πολύ θυμωμένη και δεν θα μπορέσω να σε ακούσω. Θα ήθελες να δώσουμε λίγο χρόνο και να επανέλθουμε σε αυτό τις επόμενες μέρες; Θέλω πολύ να επικοινωνήσουμε πραγματικά.’’

4) Σιγουρεύομαι ότι το σώμα μου και το στόμα μου λένε το ίδιο: Αν πω στο παιδί μου ‘’Και βέβαια σε αγαπώ, έλα να σε αγκαλιάσω’’, με τόνο θυμωμένο και ενώ ταυτόχρονα είμαι με τα χέρια κλειστά και συνοφρυωμένος, το παιδί μου παίρνει δυο μηνύματα αντιφατικά. Να έρθει ή όχι;

5) Αποδέχομαι τον άλλο όπως είναι και δεν παραμένω στην δική μου ανάγκη να τον κάνω κάπως αλλιώς: Αν δεν αποδεχτώ τον άλλο, αλλά του ζητώ να γίνει αυτό που εγώ θα ήθελα, είναι σαν να μην με νοιάζει ο πραγματικός του εαυτός. Ο άλλος είναι αυτός που είναι . Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει για μένα, παρά μόνο για τον εαυτό του εφόσον το θελήσει. Αν πάλι αυτό που είναι ο άλλος δεν μου ταιριάζει, δεν το θέλω, δεν το δέχομαι χρειάζεται να πάρω την προσωπική μου ευθύνη για το τι θα κάνω σε αυτήν την κατάσταση, εγώ με τις αποφάσεις μου.

6) Επικεντρώνω και στα θετικά κομμάτια του άλλου: Αλλιώς ενώ εγώ νομίζω ότι επικοινωνώ, ο άλλος νιώθει ότι τον κατηγορώ ή τον κρίνω ή τον απορρίπτω. Π.χ. ‘’Εκτιμώ πολύ το ότι θέλεις να είσαι ειλικρινής. Θα ήθελα να μπορείς να μου επικοινωνείς αυτό που σε θύμωσε, χωρίς να υψώνεις την φωνή σου, γιατί αυτό με θυμώνει και δεν με βοηθά να μπορώ να σε ακούσω’’.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, κάθε μέρα, να εφαρμόζουμε όλα τα παραπάνω και να βλέπουμε τη ζωή μας καθαρά! Γιατί η οικογένεια μας είναι αυτό που αξίζει πολύ, ίσως και πιο πολύ και χρειάζεται φροντίδα, χρόνο και χώρο!

Η Henkel δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο του δημοσιευμένου άρθρου, κάθε παράπονο ή σχόλιο θα πρέπει να απευθύνεται στον συγγραφέα.
 Μοιράσου το
Νέα από το Dixan