ΔΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ ΚΑΘΑΡΑ

Προσωπικός χρόνος: Τι μπορώ να κάνω για να τον αποκτήσω;

Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταπεξέλθει σε μια πραγματικά μεγάλη πρόκληση: Να συνδυάσει τους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους της στο σήμερα.

Να είναι γυναίκα, μητέρα, σύντροφος, κόρη, φίλη, εργαζόμενη κ.λ.π.

Όσο περισσότεροι είναι οι ρόλοι τόσο αυξάνει η δυσκολία του να καταφέρει να βρει τρόπο να ανταποκριθεί με τρόπο ικανοποιητικό σε όλους αυτούς τους τομείς που απαιτούν χρόνο. Τι γίνεται όμως με τον δικό της προσωπικό χρόνο; Πως θα μπορέσει εκείνη να προσφέρει στον εαυτό της στιγμές δικές της, όπου ο εαυτός της  και οι ανάγκες της θα πρωταγωνιστούν?

Στις γραμμές που ακολουθούν μπορείτε πιθανά να βρείτε τις δικές σας απαντήσεις για το πώς μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας, δίνοντάς του χρόνο…

 

1. Οργανώστε τις ημερήσιες αναγκαίες υποχρεώσεις – δουλειές – εκκρεμότητες με ρεαλιστικό τρόπο.

Μην υπερφορτώνετε τις μέρες σας με όλα όσα πρέπει να γίνουν. Οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ. Προγραμματίστε να κάνετε αυτά που πραγματικά χρειάζονται να γίνουν σήμερα και λειτουργήστε με οργάνωση και προτεραιότητα, αλλά χωρίς άγχος.

 

2. Απαλλαγείτε από τις ενοχές.

Πολύ συχνά η επιθυμία μας να είμαστε καλοί γονείς , υπεύθυνοι εργαζόμενοι, καλές νοικοκυρές μας δημιουργούν την σκέψη  - αίσθηση ότι αν σταματήσουμε να τρέχουμε πίσω από αυτά που πρέπει να γίνουν και ρωτήσουμε τον εαυτό μας ‘’Τι χρειάζομαι;’’, αυτό θα σημαίνει ότι είμαστε εγωιστές, τεμπέληδες, ανεπαρκείς ή ανεύθυνοι. Κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Προκειμένου να μπορούμε να λειτουργούμε με αποτελεσματικότητα στους διάφορους ρόλους μας χρειάζεται να τροφοδοτούμε τον εαυτό μας με ενέργεια. Ενέργεια μπορεί να είναι η χαρά του να απολαμβάνω τους διάφορους τομείς της ζωής, η δυνατότητα να με υπολογίζω και να αξιώνω την κάλυψη και των δικών μου προσωπικών αναγκών, η εύρεση απόλαυσης και προσωπικού νοήματος σε ότι κάνω.

 

3. Συνδυάστε, γίνετε εφευρετικοί και πολυμήχανοι.

Σκεφτείτε ποια δουλειά – εργασία μπορείτε να συνδυάσετε με ποια άλλη. Π.χ. Ενώ μαγειρεύετε καλέστε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν να απλώσετε τα ρούχα και χρονομετρήστε το πόσο γρήγορα μπορείτε να τα καταφέρετε σαν ομάδα ή την ώρα που συγυρίζετε ζητήστε από τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν π.χ. στην τακτοποίηση των πιάτων.

 

Ο χρόνος που κερδίσατε μπορεί να φιλοξενήσει ένα σύντομο παιχνίδι με τα παιδιά σας και μια βόλτα για λίγο περπάτημα για παράδειγμα για εσάς  ή χρόνο για να μιλήσετε με μια καλή σας φίλη.

 

4. Δουλέψτε στο να κάνετε αυτόνομα παιδιά.

Πολλές φορές νομίζουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε εμείς πράγματα, αντί για τα παιδιά μας γιατί έτσι τα φροντίζουμε. Με το να κάνω εγώ κάτι που το παιδί μπορεί να κάνει μόνο του για τον εαυτό του, στην πραγματικότητα του στερώ την ευκαιρία της ανάπτυξης της αυτό – εκτίμησής του, της αυτονόμησής του, της ανάπτυξης των ικανοτήτων του και του αισθήματος ανάληψης προσωπικής ευθύνης. Πάρα πολλές ώρες μέσα στην μέρα οι γονείς ασχολούνται με πράγματα που είναι ευθύνες των παιδιών τους. Π.χ. η προετοιμασία της σχολικής τσάντας, η σχολική μελέτη (εκτός από την αρχή της σχολικής χρονιάς, στην Α’ δημοτικού, όπου βοηθώ το παιδί μου να μάθει να διαβάζει και να οργανώνει την μελέτη του), η προετοιμασία του πρωινού (π.χ. να φτιάξουν τις φρυγανιές τους), να ντυθούν, να μαζέψουν τα παιχνίδια τους κ.λ.π. Δεν βοηθώ το παιδί μου όταν είμαι εκεί να κάνω πράγματα αντί για αυτό. Το βολεύω να μην αναλαμβάνει την δική του ευθύνη και εξουθενώνομαι χωρίς κέρδος για κανέναν.

 

5. Βγάλτε από την ζωή σας πράγματα που κλέβουν τον χρόνο σας.

Αξιολογήστε ποιες από τις εργασίες – δουλειές – δραστηριότητες πραγματικά χρειάζονται να γίνουν και με τι συχνότητα. Ένα καθαρό σπίτι, είναι μια όμορφη συνθήκη για όλη την οικογένεια, όμως αν η καθαριότητα γίνει εμμονή, δεν εξυπηρετεί το σπίτι εμένα, αλλά εγώ γίνομαι υπηρέτης του σπιτιού! Δεν ζω το σπίτι μου, για να μην το λερώσω ή το χαλάσω!

 

6. Διεκδικήστε τον προσωπικό σας χρόνο.

Συνειδητοποιήστε πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι για τον εαυτό σας να του προσφέρετε τις στιγμές που χρειάζεται. Κανείς άλλος δεν θα φροντίσει να δημιουργηθεί ο χρόνος αυτός μέσα στην ημέρα για εμάς. Είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι και ικανοί δημιουργοί των στιγμών που ζούμε.

Κοιτώντας το παρόν σου, δες την ζωή καθαρά. Συνειδητοποίησε ότι αξίζεις να ζεις όμορφα μέσα στην ζωή σου. Εσύ θα διαλέξεις αν απλά θα φυλακιστείς μέσα στην ρουτίνα και στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας ή αν θα γράφεις κάθε μέρα την ζωή σου με τέτοιο τρόπο που αν η ίδια αυτή μέρα επαναλαμβάνονταν στην αιωνιότητα, θα άξιζε να την ζεις κάθε φορά.

Δες τις ανάγκες σου καθαρά, δες την ζωή καθαρά και ζήσε με νόημα και χαρά!

 

Η Henkel δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο του δημοσιευμένου άρθρου, κάθε παράπονο ή σχόλιο θα πρέπει να απευθύνεται στον συγγραφέα.
 Μοιράσου το
Νέα από το Dixan